Teknologian muutos ja kulttuurin muutos

Tämä aihe on toistuvasti mietityttänyt suuremmissa muutoshankkeissani. Projektien muutostavoitteet voi karkeasti jakaa kahteen kokonaisuuteen eli tekniset muutokset ja kulttuurimuutokset. Molemmissa tyypeissä on ollut haasteensa riippuen projektin tyypistä ja projektin yleisestä suorituskyvystä eli osaamisesta, kemiasta, motivaatiosta jne. Onko sillä edes merkitystä, minkä tyyppisesta muutoksesta on kyse – muutos kuin muutos.

Yleistettynä voisin väittää, että järjestelmien ja työkalujen muutoksen esittely on helpompaa. Ihmisten tarvitsee vain ymmärtää työkalujen käyttö ja siihen liittyvä prosessi. Tämä voidaan saavuttaa tehokkaalla koulutuksella ja tuella.

Kulttuurin muuttaminen sitävastoin on kokemuksieni mukaan haastavampaa ja tämä voi olla edellytyksenä sille, että teknologian muutos onnistuu. Kulttuurin yhteydessä puhutaan vielä yrityskulttuurista sekä kulttuuripiireistä. Jälkimmäinen voi globaalissa yritysessä johtua siitä, että osa tekijöistä on Suomessa ja osa Intiassa, mutta lähes samaan tilanteeseen voidaan joutua Helsingin ja Oulun välillä.

Miten tämä sitten vaikuttaa johtamiseen – muutos kuin muutos. Toisistaan poikkeavien kulttuurien kanssa täytyy perehtyä vahvemmin päätöksentekomalleihin, johtamisen tyyliin, sovittuihin käytäntöihin jne.  Käytännössä en näe suurtakaan eroa siitä, mitä asioita tulee tehdä, mutta niiden painotuksissa on suuria eroja.

Kokemuksen perusteella voi nostaa esiin pari asiaa. Tutustu kulttuuriin, johon muutos kohdistuu. Puhu ihmisille, tapaa kasvotusten, käy kahvilla. ”Sanomattoman” ymmärtäminen auttaa omassa tehtävässäsi. Tähän investoitu aika maksaa itsensä takaisin. Toisaalta muutosagenttien roolia ei voi turhaan korostaa. Etsi varhaiset omaksujat, joilla on oikeanlainen organisatoorinen asema ja mielellään he ovat vielä mielipidejohtajia omalla alueellaan. Ihan perinteisiä muutosjohtamisen työkaluja käyttäen saa heidät tekemään muutostyötä puolestasi.

Tässä on hyvä tarkkailla, miten organisaatio ja sen dynamiikka toimii käytännössä. Mikä rooli on organisaation hierarkialla. Varmistaudu siitä, että ymmärrät varmasti miten päätöksenteko organisaatiossa toimii – missä päätökset siis todellisuudessa tehdään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Built with WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: