Aloitin äskettäin uudessa hommassa. Tarkoituksena on kehittää perinteikkään, non-profit-organisaation sähköisiä palveluita. Odotan tätä matkaa jännityksellä ja suunnattomalla uteliaisuudella.
Organisaatio on ollut omalla alallaan edelläkävijä IT:n hyödyntäjänä. Sain käsiini projektiraportin vuodelta 1999 ja selailin noita mullistavia senaikaisia ajatuksia. Raportissa pisti silmään projektin retrospektiivi. Tässä muutama poiminta:
- Asennus
- Epästandardi laiteympäristö (IBM and Mac; 5 1/4 and 3.5 levykeasemat; erilaiset monitorit) aiheuttivat vakavia ongelmia.
- Ohjelmien asennuksen tulee olla niin yksinkertainen, että asennus voidaan suorittaa yksittäisellä asennus-komennolla. Lisäksi tarvitaan parempi ohjeistus.
- Epästandardi laiteympäristö (IBM and Mac; 5 1/4 and 3.5 levykeasemat; erilaiset monitorit) aiheuttivat vakavia ongelmia.
- Ohjelmat (en nyt erittele niitä tässä…)
- Ratkaisu on hyvin IT-lähtöinen. Ratkaisu on tehty yhteensopivaksi alemman tason laitekomponenttien kanssa, mikä aiheutti ongelmia tukea edistyneempiä toiminnallisuuksia kuten hiiren käytön.
- Toimittajat
- Ensisijaisten toimittajien tuki on ollut huonoa. Tulevaisuuden toimittajaneuvotteluissa tulee keskittyä tähän.
Kuulostaako tutulta? Alun naureskelun jälkeen pintaan nousi tunne pettymyksestä – kehitymmekö tosiaan alana näin hitaasti. Eikö ole opittu mitään 22 vuodessa?
Tietysti ala on kehittynyt mitä tulee itse laitteisiin, mutta toisaalta laitteiden kirjo on kasvanut valtavasti. BYOD on keskusteluissa mukana. Tietysti ala on edennyt ja pystymme tekemään monimutkaisempia asioita ja asennuskin on kehittynyt. Kuitenkin kun kerätään palautetta niin itse palaute on edelleen samaa – ongelmia yhteensopivuuden kanssa.
Ei kai enää kuitenkaan tehdä teknologiaprojekteja vaan pureudutaan ratkaisemaan jotain liiketoiminnallista ongelmaa? Ei ole IT-projekteja vai onko? Menetelmät käyttäjien osallistamiseen ovat kehittyneet ja niitä käytetään huomattavasti laajemmin kuin ennen. Juuri nyt ketterät menetelmät ovat suosiossa. Mutta kukapa ei ole kuullut jupinaa IT-keskeisestä projektista. Olen itsekin työskennellyt hyvin erilaisissa organisaatioissa, joissa haastetta on pyritty ratkomaan eri tavoin. Mielestäni organisaatio ei itsestään ratkaise tätä, mutta meidän tekijöiden tulee kussakin tilanteessa kasata sellainen joukko tekniikan, liiketoiminnan ja muutosjohtamisen osaajia, jotka pystyvät tätä ”teknologiariskiä” hallitsemaan. Paljon on kuitenkin tehtävää tälläkin saralla.
Toimittajat – niinpä niin. Minulla on ollut onni työskennellä erinomaisten ihmisten kanssa ja olen oppinut valtavasti noilta huippuammattilaisilta, mutta silti:
- Toimialalla on valtava määrä toimittajia, jotka eivät edelleenkään ole ymmärtäneet tai eivät osaa lähestyä tilannetta asiakaslähtöisesti.
- Organisaatioissa ei ole juurikaan ymmärretty, että ostaminen on vaikea ala, joka vaatii myös taitavia ihmisiä ja omaa erikoisosaamistaan.
Ala kehittyy valtavaa vauhtia. Uskon myös, että alan toimijatkin kehittyvät valtavaa vauhtia, mutta pystymmekö kirimään tuota lähtötilanteen eroa umpeen ja parantamaan kohderyhmän eli asiakkaan kokemusta IT:stä onkin jo pidemmän pohdinnan aihe. Joka tapauksessa haasteeseen on kiva tarttua taas kerran.
Vastaa