Lean ja projektinhallinta

Lean on noussut aktiiviseen keskusteluun ja siihen on ladattu paljon odotuksia – taas kerran. Wikipedian mukaan lean on:

Lean-ajattelu on johtamisfilosofia, joka keskittyy seitsemän erilaisen turhuuden (tuottamattoman toiminnon) poistamiseen, minkä avulla pyritään parantamaan asiakastyytyväisyyttä, parantamaan laatua ja pienentämään toiminnan kustannuksia ja lyhentämään tuotannon läpimenoaikoja. Lean pyrkii siihen, että oikea määrä oikeanlaatuisia oikeita asioita saadaan oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan ja oikean laatuisena. Samaan aikaan vähennetään kaikkea turhaa ja ollaan joustavia sekä avoimia muutoksille.

Tonkimatta tässä yhteydessä asiaa sen syvemmältä niin minua asiassa kiinnostaa leanin tavoitteiden ja projektin tavoitteiden ristiriitaisuus. Leanin tavoitteet:

  • varastojen vähentäminen
  • toimitusaikojen lyhentäminen
  • virheetön toiminta

Projektin tavoitteet

  • aikataulu
  • budjetti
  • vaatimusten täydellisyys

Nämä ovat valitettavan tyypillisiä, mutta huonoja tavoitteita projektille. Oleellisinta projektillekin on toki muutoksella saavutetun liiketoiminnallisen hyödyn asettaminen tavoitteeksi. Tämä on sitten ihan oma tarinansa.

Näistä tavoitteista kuitenkin heijastuu perustavaa laatua oleva ero. Lean on keskeiseltä ajatukseltaan toiminnan kehittämistä ja oleellisen kiteyttämistä. Projekti taas perinteisesti nähdään tuloshakuisena toimintana. Miten nämä linkittyvät toisiinsa ja voidaanko hallinnassa hyödyntää leania?

Projektinhallinta on minulle prosessi. Lähdin siis lähestymään leania arvoketjun näkökulmasta. Jos työpaketteja katsoo arvoketjun kulmasta niin lean voisi tuoda virtaustehokkuuden tutkailun kautta parannusta työpakettien hallintaan.

Tällä voisi olla merkittävä vaikutus projektipäällikön rooliin. Tehtävien hallinnan sijasta pm keskittyy tehostamaan virtaa, jolla työpaketit etenevät tiimin jäseneltä toiselle.

Perusajatuksen lisäksi pari muuta asiaa on jäänyt lean-artikkeleista ja -koulutuksista mielen nurkkaan kaivertamaan. Ensimmäinen on Last planner -käsite. Työn suorittajan tulisi olla aktiivisesti tunnistamassa työn vaiheet osallistumalla itse suunnitteluun asiakkaan kanssa. Lisäksi hänelle tulee olla riittävät valtuudet työhön liittyvissä päätöksissä. Toinen on jatkuva parantaminen.

Näin aukikirjoitettuna näiden kahden asian eli leanin ja projektinhallinnan sitominen yhteen on helppoa. Leanin menetelmät ovat – tai ainakin niiden pitäisi olla – osa hyvin rakennettua ja johdettua projektia hallintamallista riippumatta. Vahvimminhan nuo asiat tulevat näkyviin ketterien menetelmien malleissa, mutta minkään ei tulisi estää hyödyntämästä hyviä käytäntöjä myös muissa malleissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Built with WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: