Tuleeko työelämää varten luoda oma henkilöbrändi?

Osallistuin Digitalist Networkin ja MTV:n järjestämään Digitalist Pop-up-tilaisuuteen Espoossa. Aiheena oli ”Henkilöbrändin hyödyntäminen osana viestintää ja markkinointia”. Mielenkiintoinen tapahtuma ja samalla itselleni mahdollisuus peilata aiemapaa ajatustani osaamisen tuomisesta näkyviin henkilöbrändin näkökulmasta.

Mikä brändi oikein on?

Otetaan pohjaksi jostain lukemani brändin määritelmä, jossa brändi on kokonaisuus, miten haluat sidosryhmiesi sinut näkevän. Henkilön osalla tämä tarkoittaa persoonallisuutta, käyttäytymistä, viestintää ja itse asiassa koko ”olemusta”. Pohjana täytyy olla aitous, joka helpottaa pitämään brändiin liittyvät asiat johdonmukaisina.

Työelämässä keskeisiä osa-alueita ovat osaaminen ja persoona. Näiden tuominen esiin esimerkiksi työnhakutilanteessa voi olla helpompaa, jos oma brändi näkyy ja johon voi viitata (vielä parempi, jos on tilantessa, jossa brändi on niin tunnettu, ettei ”brändisisältöön” tarvitse erikseen viitata.).

Näen itseni seuraavien adjektiivien kautta – ammattitaitoinen, ammattilainen, uusiutuva, oppiva, utelias, käytännönläheinen, ratkaisukeskeinen, pitkäjänteinen, kunnioittava, avoin, rehellinen, huumorintajuinen ja positiivinen.

Henkilöbrändin luominen on oleellista nykypäivän työelämää varten.

Aikaisemman tiedon pohjalta hyväksyn otsikon johtopäätöksen jatkotyön pohjaksi. Koska uusiutuva ja oppiva ovat ominaisuuksia, joita haluan liitettäväksi brändiin, käynnistän nyt oppimisvaiheen, joka koostuu 20% teoriasta ja 80% käytännön harjoituksista. Tavoitteena siis oppia henkilöbrändistä ja sen hyödyistä.

Miksi?

Miten sitten pystyn tuomaan tuon esille, kenelle sen pitäisi näkyä ja miksi? Tämän päivän työelämässä kohderyhmänä ovat liiketoimintaan liittyvät yhteistyökumppanit, joille haluan välittää aidon kuvan hyvästä yhteistyökumppanista. Tämä koskee myös yrityksen asiakkaita – sinä (minä) olet osa koko yrityksen brändiä. Nykymaailmassa miksi-kysymykseen vastattaessa tulee myös ottaa huomioon tulevat työnantajat – henkilöbrändi vaikuttaa siis sekin tuotteen tai organisaation brändin tapaan monella tapaa rahaan ja sen ansaitsemiseen.

Lähden nyt näillä liikkeelle – tekemään, kokemaan ja oppimaan – toteuttamaan osaa 80% työssäoppimisesta. Millä keinoin etenen?

  • Esiintyminen verkostoissa ja kohdattaessa ihmisiä. Noiden haluamien attribuuttien tulisi näkyä kohtaamisissa. Tämä vahvistaa, jo sen väittämän, että henkilöbrändin tulee olla aito – kukaan ei voi vetää jatkuvaa roolia luodakseen tai tukeakseen haluttua mielikuvaa.
  • Ammatilliset kanavat, kuten Linkedin, Digitalist Network, Twitter palvelevat vahvasti ammatillisen puolen rakentamista. Näissä kanavissa ”tykkääminen” on matalan kynnyksen tehtävä, jolla voi myös osoittaa mielenkiintoaan tai suhtautumistaan asioihin. Sisällön jakaminen on jo näkyvämpi ja vahvempi toimenpide, mutta nämä ovat pieniä palasia koko palapelissa. Selvästi voimakkaampaan suuntaan mennään tuottamalla omaa sisältöä. Tällä tarkoitan kannan ottamista blogeihin ja postauksiin. Näkyvyyden kannalta ”kommentointi” voi olla tehokasta ja sitä voi vahvasti kohdistaa niihin kohderyhmiin, joihin haluaa kohdistaa.
  • Seuraava askel lienee oma bloggaaminen, jolloin voi vahvemmin tuoda mm. omaa persoonaa mukaan. Verrattuna ”kommentointiin” blogaamisella voi olla haasteellisempaa saavuttaa haluamiaan ryhmiä – ainakin alkuvaiheessa.

Katsotan mihin opin tie johtaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Built with WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: